Het Hof van Nederland2018-11-12T15:26:23+00:00

Het Hof van Nederland

Het Hof Van Nederland is onderdeel van het Dordrechts Museum. Het Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland, Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht. De collectie tonen we in vaste presentaties, wisseltentoonstellingen en in de openbare ruimte.

Onze missie en visie
Wij geloven dat historisch besef het leven van mensen verrijkt en ervoor zorgt dat mensen het heden beter begrijpen. Daarom willen we een breed publiek laten kennismaken met enkele belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Dordrecht (als rolmodel van een Hollandse stad) en de betekenis daarvan voor Nederland.


Hoe willen we dat bereiken?
Door op interactieve en spraakmakende wijze, aan de hand van 6 thema’s, het verhaal te vertellen van de oudste stad van Holland, dat model staat voor de rest van Nederland. Hierdoor ontstaat een goed beeld van het leven in de vroege eeuwen en ontwikkeling die Dordrecht heeft doorgemaakt. En het wordt duidelijk dat Dordrecht op verschillende vlakken aan de basis heeft gestaan van het Nederland van nu.

Het Hof van Nederland is een bijzondere plek waar:
  •  de aanzet tot het ontstaan van Nederland echt heeft plaatsgevonden;
  •  waar bezoekers op ontdekkingstocht gaan;
  •  archeologische vondsten en voorwerpen van vroeger;
  • worden getoond uit de collectie van de stad Dordrecht;
  •  het enige schilderij over de Synode hangt;
  •  je de eerste vrije statenvergadering bijwoont;


Tijdens de eerste Koningsdag nieuwe stijl hebben Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, met een speciale delegatie, het nieuwe museum Het Hof van Nederland in Dordrecht geopend.
Een extra bijzonder moment, omdat ze de openingshandeling samen hebben verricht.

Hof 6
3311 XG Dordrecht
078 – 770 5250